Ben je ondernemer of ZZP-er en wil je zelf de teksten schrijven voor je website? Of wil je nu écht gaan bloggen? Dan help ik je graag een stap op weg. In deze blog geef ik je vijf tips die ervoor zorgen dat je direct wil beginnen!

1. Begin met research
De grote angst om te beginnen met schrijven is voor veel mensen het lege vel papier dat hen aanstaart. Wat moet ik in hemelsnaam gaan schrijven? Als ervaren tekstschrijver wil ik dat beeld graag een keer bijstellen. Schrijven begint niet met een wit vel papier! Schrijven begint met research. Met nadenken over wát je wilt schrijven, voor wie en welke informatie je daarvoor nodig hebt. Vooral dat laatste vergeten veel mensen. Ga voordat je begint met schrijven op zoek naar informatie over je onderwerp. Zoek mooie quotes, feiten of definities en lees achtergrondartikelen. Echt, het levert zoveel inspiratie op.

2. Zet jezelf in de service-modus
Om klanten te raken met je tekst, is het belangrijk om te schrijven ‘vanuit die klant’. Wat is zijn of haar probleem? En welke oplossing kan ik daarvoor bieden? Zorg dat je altijd in de service-modus staat als je begint te schrijven. En zorg voor duidelijkheid. Wat kun je de klant precies bieden? Wat moet de klant daarvoor doen? En waar kan hij terecht voor vragen?

3. Zorg voor discipline
Zorg voor een deadline en je creëert discipline, is mij altijd gezegd. Gewoon een datum prikken dus en je daaraan houden. Bedenk daarnaast op welk moment van de dag of in de week je het meest ‘zen’ bent, en plan dan schrijftijd in. Want een leeg hoofd is minstens zo belangrijk om meters te kunnen maken.

En dit is natuurlijk ook waar: If you care enough, you’ll do it!

4. Wees kritisch
Valkuil bij schrijven is dat je er zo in opgaat, dat je op enig moment niet meer objectief naar je tekst kunt kijken. Zorg dus altijd voor een tegenlezer. Een collega of familielid waarvan je weet dat hij of zij jou verder kan helpen door de tekst kritisch door te nemen en te controleren op typ- of taalfouten. Die fouten maken we namelijk allemaal…

5. Love writing
Tot slot een een inkopper, maar zó waar: je moet ‘iets hebben’ met tekst en met schrijven als je overweegt om je eigen bedrijfsteksten te schrijven. Misschien was je als kind redacteur van de schoolkrant, haalde je prachtige cijfers voor je opstellen of schreef je romantische gedichten voor je geliefde. Wat het ook was, het lezen of schrijven van een mooie tekst moet je hart sneller doen kloppen. Passie voor tekst en mooie woorden zorgt ervoor dat je zin hebt om te beginnen én de ambitie hebt om er iets moois van te maken.

Meer weten? Lees ook mijn andere tips:
vijf tips voor een korte, vlotte tekst.
vijf tips voor een effectieve reclametekst.
vijf tips voor het schrijven van een blog.

Ps. Deze blog heb ik geschreven met behulp van inhoud van www.copyblogger.com. Deze Amerikaanse website staat vol met schrijftips voor commerciële teksten. Ze geven ook regelmatig gratis E-books uit. Ondanks dat alles in het Engels is, is het heel goed te lezen en zijn de tips ook bruikbaar voor Nederlandse teksten. Echt een aanrader!