In maart 2017 heb ik twee workshops gevolgd: een over vloggen en een over videomarketing. Ik heb daar veel handige tips & tricks gekregen die ik graag met je deel. Ik heb voor het gemak een indeling gemaakt in tekst, techniek en tools.

Jeanette Voets vlogt

Tekst: Begin met je Why
Voordat je gaat filmen heb je natuurlijk een verhaal nodig. Wat ga je vertellen in je film? Stel dat je een filmpje wilt gaan maken over je bedrijf, dan is het belangrijk om te beginnen met je Why. Waarom ben je ooit begonnen met je bedrijf? Welk moment wist je: dit is het? Dat is een veel spannender begin dan een inleiding waarin je jezelf voorstelt.

Techniek: meer dan een telefoon en een selfiestick heb je niet nodig
Ik was redelijk verbaasd om te horen dat een selfiestick een onmisbare tool is voor een vlogger. Niet zozeer om jezelf te filmen maar vooral omdat je er veel stabieler mee kunt filmen dan uit de hand. Het is dus een soort draagbaar statief. En je kunt heel eenvoudig laag bij de grond (wandelende benen) of boven je hoofd filmen.

De workshop vloggen die ik volgde was van Broerz, twee broers die op een heel leuke manier vertellen en veel laten zien. Ze maken natuurlijk ook zelf filmpjes. Bijvoorbeeld over het gebruik van de selfiestick. Bekijk ze op hun Vimeo-kanaal: https://vimeo.com/channels/969390 (even naar beneden scrollen voor de filmpjes over selfiesticks).

Editing Tools: oneindig veel mogelijkheden
Als het gaat om handige tools om je film te editen te maken dan kan ik drie blogs vol schrijven. Er zijn ontelbaar veel programma’s en apps. Ik noem er hieronder een paar:

iMovie (Apple)
Heb je een Iphone dan moet je vooral zorgen dat je iMovie onder de knie krijgt. Dat is een zeer compleet en gebruiksvriendelijk programma om opnames mee te bewerken. Een duidelijke uitleg van iMovie vind je op https://www.youtube.com/watch?v=GU7JjQF1sU4.

Filmorago of Afobe Premiere Clip (Windows)
Filmorago lijkt het meest op iMovie volgens de kenners. Een gratis handleiding kun je hier downloaden: http://www.familievan-i.nl/winkel/handleiding-app-filmorago/. Een andere Android App voor het snel editen van videofragmenten op je smartphone is Adobe Premiere Clip. Zie http://nu.nl/apps/4174687/adobe-brengt-videobewerkingssoftware-premiere-android.html

Leuke apps:
Leuke apps voor alle telefoons zijn: Hyperlapse Mobile (versnelllen van videofragmenten) en Boomerang (maken van een korte loop) en PhotoGrid (met foto’s stopmotion maken in de presentatie-tool).

Rechtenvrije muziek:
Rechtenvrije muziek op kun je vinden op youtube:  https://www.youtube.com/watch?v=uhvH_tSRzuA&list=PLxbYDQVczkEU7LB7IylHuV7miKAKQHbsU en https://www.youtube.com/audiolibrary/music
En via http://www.mobygratis.com.

Tip: Bekijk dit filmpje om te zien dat saaie mission statements het niet goed doen in filmpjes, maar sprankelende mensen wel: Making a Great Recruitment Video is Easier than You Think:  https://www.youtube.com/watch?v=iv733-tH1gU